Aktuella utställningar på Kuntsi

Kuntsi > Näyttelyt > Nyt esillä
  • Anni Rapinoja
  • Anni Rapinoja
  • Anni Rapinoja
  • Anni Rapinoja

Människans natur

28.5.–28.8.2016

Konstnärsträff

Under utställningen ordnas en konstnärsträff med Anni Rapinoja lördagen den 28.5.2016 kl. 14

Guidningar

På svenska varannan söndag kl. 15

På finska på torsdagar kl. 11 och på söndagar kl. 13

Utställningen kan besökas gratis på söndag 5.6.

Guidningarna är öppna för alla och ingår i museets inträdesbiljett. Guidningarna startar i museets aula. Se närmare tidpunkter från Evenemang.

Människans natur

Anni Rapinojas retrospektiva utställning

Människans natur presenterar bildkonstnär, skulptör och miljökonstnär Rapinojas produktion från två decennier. Utställningen som utstrålar naturens lugn erbjuder besökaren en tillflyktsplats och en vilostund i vardagen som präglas av av brådska, rädslor och rastlöshet. Samtidigt är utställningen en påminnelse om att vi fortfarande är en del av naturen.

Anni Rapinoja (f. 1949) som bor och arbetar på Karlö hör till en av våra internationellt sett framgångsrikaste konstnärer. Rapinojas utställningsverksamhet har varit aktiv sedan år 1979. Hennes verk finns i flera betydande offentliga samlingar i synnerhet i Finland och Sverige och de har varit utställda runt om i världen, ända i New York, Japan och Kina.

I Anni Rapinojas arbete är den mångformiga naturen utgångspunkt och arbetskamrat. ”I verken kan man nästan alltid tydligt se naturens andel och känna igen materialet. Jag upplever att jag bara är en förmedlare av naturens budskap”, berättar Rapinoja.

De tidigaste verken på utställningen är från år 1996 och representerar Anni Rapinojas dittillsvarande produktion, som tillkom då hon lämnade sina verk bara utan skyddande glas eller fodral. I serien Naturens Garderob (2005-2011) kommer formerna från människans värld och materialet från naturen. Verk ur den serien ingick i årets 2008 utställning Arktisk Hysteri som presenterade finsk nutidskonst på New Art from Finland P.S.1 MoMA Contemporary Art Center i New York.

Älgen, rådjuret, skogsharen och fältharen har varit Rapinojas arbetskamrater sedan år 1996. Deras exkrementkulor har varit material i installationerna i serien Naturljus (2014-2015).

I Anni Rapinojas nyaste produktion ingår installationen Samma hav (2016) som fyller museets första våning. Dess ljudvärld har musikproducent Jürgen Hendlmeier, som också bor på Karlö, planerat och han har komponerat musiken till verket med ett elektroniskt trautonium- instrument.

Till utställningen ansluter sig även jordkonstverket Jordens fönster som finns i parken framför Kuntsi. Verket som fungerar som ett grönsaksland ändrar form enligt årstid och naturens kretsgång. På våren är formerna som jorden och täckmaterialet bildar i huvudrollen. De frön som har såtts där börjar småningom gro och bildar levande och växande figurer, som på vintern igen genomgår en formförändring. Verket fungerar som stadsbornas och museibesökarnas gemensamma trädgård som besökarna får sköta samt utnyttja dess skörd till exempel på picknickar. Verket har förverkligats med stöd från Bröderna Gröndahls stiftelse.

I Anni Rapinojas arbetssätt kommer hennes bakgrund som naturvetare fram, speciellt geografi- och biologistudierna inverkar på hennes betraktelsesätt och val av teman. De viktigaste teman i hennes konst är människans förhållande till naturen samt de obemärkta förändringar som sker i naturen.

Konst är för Rapinoja även miljöaktivism, ett sätt att påminna om viktiga saker. ”Vi mår dåligt då vi har fjärmat oss från naturen och till stor del därför mår naturen dåligt”, konstaterar Rapinoja och fortsätter att hon i sina verk vill lyfta fram att människan är en del av naturen, av naturens viktiga mångformighet och även mycket små saker i den. ”Mitt arbetssätt för människan och naturen är tyst påverkan på ett positivt sätt.”

Naturen som arbetskamrat kräver av konstnären ett långsamt och långsiktigt arbetssätt. Naturen fortsätter ofta att forma verket efter att konstnären har slutfört sin andel. ”Det innebär vandrande, betraktande, utforskande, lyssnande, insamlande, fotografering, torkning, pressning, sökande efter form, upptäckande och utarbetande av verket. Verket utformas som en slags process och pågår flera år, kontinuerligt och föränderligt. Det är en livsstil”, avslutar Rapinoja.

Till början
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.