Tulevia näyttelyitä Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Tulevia näyttelyitä
Lasse Svartströmin muotokuva, 2013

Kuka sinä olet?

Teemu Mäki

14.2.–24.5.2015

Teemu Mäen laaja yksityisnäyttely pureutuu identiteettiin ja kulttuurisiin rooleihin valokuvan kautta. Näyttely koostuu valokuvasarjoista ”Ole vihollisesi” ja ”Miten olla mies tai nainen?”.

Ole vihollisesi -sarja (2003–) syntyi Kiasman järjestämässä workshopissa, johon osallistui itähelsinkiläisiä lapsia ja nuoria. Jokaisesta osallistujasta otettiin kolme omakuvaa heidän itse valitseminaan roolihahmoina. Kunkin triptyykin ensimmäisessä osassa kuvattava esittää idoliaan tai esikuvaansa, toisessa kuvassa hän on oma itsensä ja kolmannessa pahin vihollisensa. Kuvat paljastavat roolimallien tiedostamattoman voiman ja haastavat tarkastelemaan kriittisesti arvoja niiden taustalla. Henkilön identiteetti ja sen muille näkyvä ilmaisutapa näyttäytyy rakennettuna, ei synnynnäisenä.   

Miten olla mies tai nainen? (2003–) kuvaa yksilön kamppailua kulttuurin tuottamien sukupuoliroolien paineessa. Sukupuolirooli voi olla pahimmillaan persoonallisuutta rajoittava vankila, mutta siitä voi vapautua ymmärtämällä roolien olevan kulttuurin muovaamia, ei biologisia tosiasioita. Kulttuurin tarjoamien mallien paineessa turvaudumme erilaisiin selviytymisstrategioihin: osa meistä mukautuu annettuihin rooleihin, osa yrittää hieman säätää niitä ja jotkut nousevat avoimeen kapinaan niitä vastaan.

TEEMU MÄKI (s. 1967 Lapualla) on taiteilija, ohjaaja, kirjailija ja tutkija. Hän väitteli Kuvataiteen tohtoriksi 2005. Vuodesta 1990 hän on työskennellyt vapaana taiteilijana, lukuun ottamatta vuosia 2008–2013, jolloin hän oli Kuvataiteen professori Aalto-yliopistossa. Mäki on pitänyt 50 yksityisnäyttelyä ja osallistunut yli 200 yhteisnäyttelyyn. Hän on kirjoittanut ja ohjannut viisi näytelmää ja julkaissut viisi kirjaa.

Mäki kuvailee toimintaansa näin: Työtäni on taiteen, politiikan ja filosofian parissa milloin milläkin välineellä toilailu. Puuhan tulokset ovat yleensä jonkin sortin kuvataidetta, teatteria, kirjallisuutta tai teoriaa. Taide on minulle filosofian laajin muoto – se on joustavinta, monipuolisinta ja kokonaisvaltaisinta filosofiaa ja politiikkaa.

Lue lisää: www.teemumaki.com

Kain Tapper: Kelokallo, 1977. Kuntsin kokoelma

Out of the Box

12.6.–27.9.2015

Näyttely Out of the Box esittelee yli kaksikymmentä kotimaista eturivin taiteilijaa ja heidän uusimpia teoksiaan. Osana näyttelyä esitellään myös maamme kuuluisimpiin kuvanveistäjiin lukeutuvan, akateemikko Kain Tapperin (1930–2004) teoksia Kuntsin modernin taiteen museon kokoelmista. Mukana Out of the Box -näyttelyssä on sekä osuuskunnan perustajajäseniä että uudempia tulokkaita.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat: Stefan Bremer, Carolus Enckell, Petri Eskelinen, Susanne Gottberg, Radoslaw Gryta, Outi Heiskanen, Emma Helle, Villu Jaanisoo, Eemil Karila, Pekka Kauhanen, Tapani Kokko, Markus Konttinen, Arto Korhonen, Jukka Korkeila, Markus Kåhre, Johanna Lecklin, Antti Oikarinen, Tarja Pitkänen-Walter, Jorma Puranen, Janne Räisänen, Antti Tanttu, Marianna Uutinen, Marko Vuokola ja Kain Tapper.

Näyttelyn ovat tuottaneet Osuuskunta Forum Box ja Kuntsin modernin taiteen museo. Kuraattorina toimii Juha-Heikki Tihinen. Osuuskunta Forum Box perustettiin 1996 kuvanveistäjä Kain Tapperin aloitteesta. Galleria Forum Box perustettiin vuonna 1999 ja tänä päivänä osuuskuntaan kuuluu 80 kuvataiteilijaa Suomesta. Osuuskunta Forum Boxin jäsenet

Ismo Hölttö: Isä ja poika, 1966.

Ismo Hölttö

17.10.2015–24.1.2016

Kuntsin modernin taiteen museon vuoden päättää valokuvaaja Ismo Höltön näyttely. Vuoden päänäyttely täyttää museon molemmat kerrokset.

Valokuvaaja Ismo Hölttö (s. 1940) dokumentoi suomalaisia heidän omassa elinympäristössään 1960- ja 70-luvulla. Hölttö teki laajoja valokuvausmatkoja eri puolille Suomea, kotikaupunkinsa Helsingin lisäksi hän tallensi sekä syrjäseutujen että muun muassa romanivähemmistön elämää. Kultaseppänä toiminut Hölttö kehittyi Kameraseuran piirissä teknisesti taitavaksi ja näkemykselliseksi taiteilijaksi. 1970-luvun alussa hän perusti oman studion, jossa työskenteli kolme vuosikymmentä.

Valokuvaajana Hölttö on herkkävaistoinen tarkkailija ja lämmin humoristi. Hänen teoksensa herättävät henkiin nyt jo kadonneen Suomen ihmiset ja arjen pienet yksityiskohdat. Näyttelyn on tuottanut Ateneumin taidemuseo, jossa se on esillä 10.04.2015 - 31.05.2015. Näyttelyn kuraattorina toimii Riitta Raatikainen.

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.