Tulevia näyttelyitä Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Tulevia näyttelyitä
Esko Tirronen: Kahlaaja, 1973, Kouvolan taidemuseo Poikilo


Esko Tirronen (1934-2011)

Ikuisesti muistoissa
10.5.–28.9.2014

Kuntsin modernin taiteen museo esittelee kesänäyttelynään Esko Tirrosen (1934–2011) taidetta. Informalismin ja fotorealismin edelläkävijänä tunnetulla Tirrosella oli keskeinen rooli Suomen nykytaiteen kansainvälistymisessä ja uudistumisessa 1960-luvulta lähtien. Vaasassa nähtävä näyttely Ikuisesti muistoissa esittelee laajasti Tirrosen koko tuotantoa 1950-luvun lopulta 2000-luvulle. Mukana on myös ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä olevia teoksia.

Uransa alussa 1960-luvulla Esko Tirronen oli heti otsikoissa ja mukana kansainvälisissä näyttelyissä. Tirrosen maalaukset herättivät ihastusta ja vihastusta, sillä niissä oli aina jotain uutta ja Suomessa ennennäkemätöntä. Näyttely nostaa esille taiteilijan merkittävimmät kaudet, joista ensimmäinen on varhainen 1960-luvun informalismi ja toinen 1970-luvun foto- tai hyperrealismi. Molemmissa Esko Tirrosen osuus oli hyvin keskeinen.

Tirrosen maalaustyyli oli ajan lämpömittari, joka kertoi mikä milloinkin oli maailmalla nousussa. Informalistiset teokset vaihtuivat fotorealistisiin maalauksiin, joista tunnettuna esimerkkinä ovat aistikkaat ruiskumaalatut naiskuvat. Abstraktista ilmaisustaan hän ei kuitenkaan luopunut. Fotorealistisen tyylin teoksista kansan mieleen ovat jääneet ”Eskon naiset” – silkkeihin kietoutuneet, shortseissa kahlaavat naiset, jotka herättivät niin ikään julkista keskustelua. Useat näistä teoksista olivat esillä Ars-74-näyttelyssä.

Esko Tirronen oli Kymenlaakson alueen nykytaiteilijoista tunnetuimpia. Muistonäyttelyn on tuottanut Kouvolan taidemuseo, josta näyttelykiertue käynnistyi viime syksynä. Kevättalvella 2014näyttely esiteltiin Lönnströmin taidemuseossa Raumalla. Kuntsin modernin taiteen museon jälkeen kokonaisuus jatkaa syksyllä Helsinkiin Amos Andersonin taidemuseoon.


Ernst Billgren: Kaivattu kettu 1999, Swanljungin kokoelma


Kiteytynyt katse

Lars Swanljungin nykytaiteen kokoelma
10.5.–28.9.2014

Tänä vuonna valokeila osuu taiteenkeräilijä Lars Swanljungiin. Kuntsin modernin taiteen museo esittelee vaikuttavan otoksen teoksia Swanljungin taidekokoelmasta, joka on yksi Suomen suurimpia. Tänä vuonna Swanljung lahjoittaa kokoelmansa synnynkaupungilleen Vaasalle.

Swanljung aloitti taiteen keräilyn 1980-luvulla ja kokoelma on kehittynyt monipuoliseksi kokonaisuudeksi, jossa on teoksia värikkäästä pop-taiteesta pelkistettyyn minimalismiin. Kokoelma sisältää sekä nuorten tulokkaiden että nimekkäiden nykytaiteilijoiden töitä, mikä näyttäytyy myös kesänäyttelyssä.

Vuonna 2014 vaasalaiset mesenaatit ja taiteenkeräilijät ovat keskiössä. Pohjanmaan museossa juhlitaan taiteenkeräilijä Karl Hedmanin juhlavuotta, Tikanojan taidekoti esittelee lahjoittajansa Frithjof Tikanojan elämäntyötä ja Kuntsilla näyttäytyy Swanljungin kokoelma. Kiasman ystävät ry nimesi hiljattain taiteenkeräilijä Lars Swanljungin Vuoden nykytaiteen ystäväksi ja Kuntsin modernin taiteen museo tuo ylpeänä esille kokoelmaa samalla tarkalla ja kiteytyneellä katseella kuin keräilijä itse.

Homeland


Homeland

17.10.2014–25.1.2015

Merenkurkun molemmin puolin kytkeytyvää nykytaidetta esittelevä näyttely Homeland nähdään ensi syksynä Kuntsin modernin taiteen museossa, Vaasassa 17.10.2014–25.1.2015 ja Västerbottenin museossa, Uumajassa keväällä 2015. Hankkeen keskeisenä toiminta-ajatuksena on edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta suomalaisten ja ruotsalaisten taiteilijoiden välillä. Kesän työpajaosuus antaa mahdollisuuden tiiviille yhteistyölle, sillä taiteilijat asuvat ja työskentelevät rinnakkain viiden päivän ajan. He osallistuvat myös luennoille ja tutustuvat alueellisiin vierailukohteisiin. Toinen työpajaosuus on suunnitteilla Gammlian museoalueelle Uumajaan syksyllä 2014. Tuolloin taiteilijoiden työskentely on julkisempaa ja se nähdään osana Uumajan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Homeland on Taiteen edistämiskeskuksen ja Region Västerbottenin välinen yhteistyöhanke ja -näyttely. Kuraattoreina toimivat australialainen nykytaiteen kuraattori Catherine Bourne ja kansainvälisen yhteistyön läänintaiteilija Norah Nelson. Hankkeen lähtökohtana on ajatus kotimaasta; sen perinteinen tulkinta ja siihen liittyvien assosiaatioiden kyseenalaistaminen.

Näyttelyyn avoimen haun kautta valitut taiteilijat ovat: Sylvia Javén (FI), Nina Lassila (FI), Juha Mäki-Jussila (FI), Sebastian Mügge (SE), Maria Nordbäck (FI), Mattias Olofsson (SE), Jukka Rajala-Granstubb (FI), Gunilla Samberg (SE), Tankesmedjan Obalans/Lisa Carlson and Janne Björkman (SE), Ulla Thoegersen (SE) ja Anna-Mari Vierikko (FI).

Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, FRAME, Kulturkontakt Nord, Pohjanmaan liitto ja Vaasan kaupunki.

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.