Tulevia näyttelyitä Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Tulevia näyttelyitä

Kohtalokas kauneus

4.2.–23.4.2017

Kuntsin modernin taiteen museo järjestää 4.2.–23.4.2017 taiteilija Anita Jensenin yksityisnäyttelyn nimeltä Kohtalokas kauneus. Näyttely esittelee taiteilijan tuotantoa osin retrospektiivisesti sekä aivan uusia valokuvasarjoja.

Anita Jensen on suomalainen pitkän linjan kuvataiteilija ja taidegraafikko, joka teoksissaan yhdistelee elementtejä japanilaisesta ja suomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Jensenin valokuvissa ja grafiikan vedoksissa korostuvat voimakkaana ajan hetkellisyys, deformaatio ja japanilaisen kauneuden muodot monine variaatioineen. Teokset ovat kuin ovisilmiä tai tirkistysaukkoja toiseen aikaan, paikkaan ja elettyihin hetkiin, joiden tunnelmiin katsoja pääsee ulkopuolisena tarkkailijana mukaan.

Kuvissa hän on onnistunut tuomaan esiin japanilaiselle kulttuurille, taiteille ja estetiikalle olennaista ydintä. Perinteiset japanilaiset esteettiset käsitteet kuihtuneen ja lakastuneen kauneudesta sekä hienostuneen ja groteskin liitosta toistuvat läpi hänen tuotantonsa. Nämä esteettiset ääripäät tai rinnakkain asettelu luovat Jensenin töihin erityistä jännitettä, joka ilmenee myös ennakkoluulottomuutena ja uteliaisuutena, ja mahdollistaa japanilaisen kulttuurin sekä taiteiden tarkastelun uusista, mutta myös yllättävistä näkökulmista.

Jensenin taiteessa korostuvat myös japanilaiselle yhteiskunnalle ominainen polaarisuus, vieras ja oma, sekä niiden luonnollinen liitto. Japanilainen kulttuuri ja kauneus avautuvat uudella tavalla selkeänä ja teeskentelemättömänä, mutta saa lisää vivahteita Jensenin vahvasti suomalaisesta, voimakkaasta ilmaisullisuudesta.

Näyttelyn on tuottanut Kuntsin modernin taiteen museo.

Kuntsin modernin taiteen museossa avautuvan näyttelyn yhteydessä julkaistaan Maahengen kustantama kirja Anita Jensenin taiteellisesta tuotannosta. Kirjan tekstit on kirjoittanut tietokirjailija ja tutkija Minna Eväsoja, joka toimii japanilaisen estetiikan dosenttina Helsingin yliopistossa. Toisen kiinnostavan näkökulman kuviin antaa FT Marja-Terttu Kivirinta Helsingin Yliopistosta. Hän on taidekriitikko, tietokirjailija ja taidehistorioitsija. Yllä oleva teksti pohjautuu tämän kirjan tekstiin.

Art Battle

4.2.-3.9.2017

Art Battle -näyttely juhlistaa kymmenen vuotta täyttävää museota. Kuntsin modernin taiteen museo kutsui julkisen haun kautta kaikkia näyttelyn tekemisestä kiinnostuneita hakemaan osallistujiksi kilpailuun, Art Battleen. Hyvien hakemusten joukosta mukaan valikoitui neljä ryhmää, jotka pääsevät näyttämään taitonsa kuvataiteen kentällä ja valitsemaan juhlavuoden näyttelyn teokset.

Näyttely esittelee Kuntsin taidekokoelmaa, joka on merkittävä suomalainen nykytaiteen kokoelma. Kokoelmaan kuuluu teoksia aina 1900-luvun alkupuolelta 2000-luvulle, mutta painopiste on 1960- ja 70-lukujen taiteessa.

Mikä ryhmistä luo kokoelman teoksista parhaan kokonaisuuden? Ketkä valitsevat kiinnostavimmat teokset? Näyttelyvieraat äänestävät neljästä teoskokonaisuudesta Art Battlen voittajan.

Näyttelyn konseptin on suunnitellut ohjaava kuraattori Kira Sjöberg.


Vaasan kaupungin museoiden näyttelyt, syksy 2016/talvi 2017 (pdf)

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.