Tulevia näyttelyitä Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Tulevia näyttelyitä
Homeland


Homeland

17.10.2014–25.1.2015

Kuntsin modernin taiteen museon näyttelyvuoden päättävä ryhmänäyttely Homeland esittelee nykytaidetta Merenkurkun molemmin puolin. Vaasassa ja Uumajassa nähtävä näyttely on syntynyt laajan yhteistyön tuloksena ja sen tavoitteena on edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta suomalaisten ja ruotsalaisten taiteilijoiden välillä. Näyttely on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa 17.10.2014–25.1.2015 ja Västerbottenin museossa keväällä 2015.

Näyttelyn lähtökohtana on ajatus kotimaasta. Näyttelyyn osallistuvat 12 suomalaista ja ruotsalaista taiteilijaa käsittelevät teoksissaan kotimaahan ja paikkaan kuulumiseen liittyviä perinteisiä tulkintoja ja haastavat niihin liittyviä mielikuvia ja mielleyhtymiä. Näyttelyssä punnitaan myös tarvetta säilyttää ja ylläpitää kulttuuriperintöämme ja siihen kuuluvia arvoja. Pääosin videotaiteen ja installaation keinoin toteutetut teokset ovat valmistuneet tätä näyttelyprojektia varten.

Taiteen edistämiskeskuksen ja Kuntsin modernin taiteen museon yhdessä tuottama näyttely on Uumajassa toimivan Västerbottenin museon ja alueellisen Region Västerbottenin kanssa toteutettava yhteistyöhanke. Kuraattoreina ovat toimineet australialaissyntyinen kuvataiteilija Catherine Bourne ja kansainvälisen yhteistyön läänintaiteilija Norah Nelson Taiteenedistämiskeskuksen Pohjanmaan aluetoimipisteestä.

Homeland -näyttelyhanke käynnistyi elokuussa 2013 Maalahdessa, Taidepaja Malaktassa järjestetyssä Art Camp -työpajassa, jossa taiteilijat asuivat ja työskentelivät rinnakkain viikon ajan. Siellä he aloittivat näyttelyihin tulevien teostensa ideoinnin, johon kuuluivat myös kuraattorin ohjaamat päivittäiset keskustelut. Dialogin tarkoituksena oli kehittää kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä ja kriittisempää lähestymistä omaa taiteellista työskentelyä kohtaan. Toinen työpaja, Art Camp Gammlia, järjestettiin Uumajassa osana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2014 ohjelmaa.

Hanketta varten koottuun työryhmään ovat kuraattoreiden lisäksi kuuluneet kuvataiteilijat Robert Back, Mia Damberg ja Tiina Laasonen sekä Kuntsin modernin taiteen museon amanuenssi Pamela Andersson / Julia Svarvar. Uumajasta työryhmään osallistuivat Region Västerbottenin alueellisen kulttuuritoiminnan taideasioista vastaava Marielle Nylander sekä Västerbottenin museon taide- ja näyttelyvastaava Suzanne Steneberg. Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, FRAME, Kulturkontakt Nord, Pohjanmaan liitto, Vaasan kaupunki ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

Näyttelyyn avoimella haulla valitut taiteilijat ovat: Sylvia Javén (FI), Nina Lassila (FI), Juha Mäki-Jussila (FI), Sebastian Mügge (SE), Maria Nordbäck (FI), Mattias Olofsson (SE), Jukka Rajala-Granstubb (FI), Gunilla Samberg (SE), Lisa WCarlson & Janne Björkman / Thinktank Imbalance (SE), Ulla Thøgersen (SE) ja Anna-Mari Vierikko (FI).

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.