Tulevia näyttelyitä Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Tulevia näyttelyitä

UN/SAFE

13.2.–8.5.2016

Näyttely UN/SAFE esittelee suomalaista videotaidetta maamme eturivin mediataiteilijoilta Kuntsin modernin taiteen museossa. Turvattomuus/turvallisuus teeman puitteessa tarkastellaan, miten ihminen käsittelee muutoksia tai asioita, jotka hän kokee vieraiksi ympäristössään tai itsessään. Rituaalit, paikat tai kanssaihmiset voivat olla turvaköysiä ja turvallisuustekijöitä, mutta ne voidaan nähdä myös uhkana tai pelottavina asioina.

Näyttelyssä nähdään teoksia 11 taiteilijalta. He ovat Eija-Liisa Ahtila, Markus Lerviks, Johanna Lecklin, Harri Larjosto, Lauri Astala, Juhana Moisander, Ilppo Pohjola, Ewa Gorzna, Lena Séraphin, Mikko Kuorinki ja Minna Suoniemi. Erityisesti Eija-Liisa Ahtila kuuluu Suomen kansainvälisesti menestyksekkäimpiin videotaiteilijoihin, jolla on ollut lukuisia näyttelyitä mm. Lontoon Tate Modernissa ja New Yorkin modernin taiteen museossa MoMa:ssa. Vaasassa syntynyt Markus Lerviks edusti hiljattain Suomea Moskovan biennaalissa. Lerviksin uudet ja ennennäkemättömät teokset edustavat näyttelyssä uusinta videotaidetta.

Ajallisesti teokset sijoittuvat 2000-luvun alusta tähän päivään. Videotaiteesta on ainoastaan muutamassa vuosikymmenessä tullut yhä tavallisempi taidemuoto Suomessa. Kuvataiteen ja elokuvan välimaastoon sijoittuva videotaide on samanaikaisesti laajentunut käsittämään myös muita mediamuotoja, ja kehittynyt yhä monimuotoisemmaksi jatkuvasti digitalisoituvassa maailmassa. 

Näyttelykokonaisuus on pääosin koottu suomalaisen mediataiteen levityskeskuksen, AV-arkin luettelosta sekä Swanljungin kokoelman teoksista, jotka on talletettu Kuntsin modernin taiteen museoon. Näyttelyn on tuottanut Kuntsin modernin taiteen museo.

Kuva: Minna Suoniemi, Lullaby 2012, AV-arkki

ANNI RAPINOJA

28.5.–28.8.2016

Luonto on ollut jo kahden vuosikymmenen ajan Hailuodossa asuvan ja työskentelevän taiteilija Anni Rapinojan työtoveri. Näyttelyssään hän täyttää Kuntsin modernin taiteen museon herkistä luonnonmateriaaleista koostuvilla installaatioilla sekä videoteoksilla, jotka laajentavat museon ulkopuolella aukenevan meren näyttelytilaan. Luonnon rauhaa huokuva näyttely tarjoaa kävijälle turvapaikan ja lepohetken arjen kiireen, pelkojen ja levottomuuden keskellä.

”Luonnosta vieraantuneina voimme huonosti ja paljolti sen seurauksena luonto voi huonosti. Haluan nostaa teoksillani esille ihmisen osana luontoa, luonnon monimuotoisuuden tärkeyden ja siinä hyvinkin pienet asiat. Työskentelytapani ihmisen ja luonnon puolesta on hiljainen vaikuttaminen positiivisin keinoin.”

Kuva: Anni Rapinoja: The Travelers (young boy), 2014-15

Jukka Mäkelän yksityisnäyttely

17.9.2016-22.1.2017

 

 


Vaasan kaupungin museoiden näyttelyt, syksy 2015

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.