Nyt esillä olevat näyttelyt Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Nyt esillä
  • Anni Rapinoja
  • Anni Rapinoja
  • Anni Rapinoja
  • Anni Rapinoja

Esillä 28.5.–28.8.2016

Ilmaispäivä sunnuntaina 5.6.

Taiteilijatapaaminen

Ihmisen luonto -näyttelyn taiteilijatapaaminen Anni Rapinojan kanssa pidetään lauantaina 28.5.2016 klo 14 Kuntsin modernin taiteen museossa.

Näyttelyopastukset yleisölle

Suomeksi torstaisin klo 11 ja sunnuntaisin klo 13. Ruotsiksi joka toinen sunnuntai klo 15.

Yleisöopastukset ovat avoimia kaikille ja ne sisältyvät museon pääsymaksuun. Kokoonnumme museon aulaan ennen opastuksen alkua. Katso ajankohtaisen näyttelyn tarkat opastusajat Tapahtumat -sivulta.

Ihmisen luonto

Anni Rapinojan retrospektiivinen yksityisnäyttely

Ihmisen luonto esittelee kuvataiteilija, kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Anni Rapinojan tuotantoa kahden vuosikymmenen ajalta. Luonnon rauhaa huokuva näyttely tarjoaa kävijälle turvapaikan ja lepohetken kiireen, pelkojen ja levottomuuden täyttämässä arjessa. Samalla näyttely muistuttaa meidän olevan yhä osa luontoa.

Hailuodossa asuva ja työskentelevä Anni Rapinoja (s. 1949) on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaistaiteilijoita. Hänen näyttelytoimintansa on ollut aktiivista vuodesta 1979. Rapinojan teokset ovat kiertäneet näyttelyissä pitkin maailmaa New Yorkia, Japania ja Kiinaa myöten. Hänen teoksiaan on useissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa erityisesti Suomessa ja Ruotsissa. Luonto moninaisissa muodoissaan on Anni Rapinojan työskentelyn lähtökohta ja työtoveri. ”Luonnon osuus teoksessa on lähes aina selkeästi havaittavissa ja materiaali tunnistettavissa. Koen olevani vain luonnon viestien välittäjä.”

Näyttelyn varhaisimmat teokset ovat vuodelta 1996. Ne edustavat Anni Rapinojan siihenastisessa tuotannossa uutta teostyyppiä, joka syntyi, kun hän alkoi jättää teoksensa paljaiksi, ilman suojaavia laseja tai koteloita. Luonnon Garderobi -sarjassa (2005-2011) muodot tulevat ihmisen maailmasta ja materiaalit luonnosta. Sarjan teoksia oli mukana suomalaista nykytaidetta esittelevässä näyttelyssä Arctic Hysteria: New Art from Finland P.S.1 MoMA Contemporary Art Centerissä New Yorkissa.

Hirvi, kauris, jänis ja rusakko ovat olleet Rapinojan työtovereina vuodesta 1996 lähtien, kuten lukemattomista papanoista koostuvissa Luonnonvalot -sarjan installaatioissa (2014-15).

Anni Rapinojan uusinta tuotantoa edustaa ensimmäisen kerroksen täyttävä installaatio Sama meri (2016). Sen äänimaailman on suunnitellut niin ikään Hailuodossa asuva musiikkituottaja Jürgen Hendlmeier, joka on säveltänyt teosta varten musiikin elektronisella trautonium-instrumentillaan.

Näyttelyyn liittyy myös maataideteos Maan ikkuna puistossa Kuntsin modernin taiteen museon edustalla. Kasvimaana toimiva teos muuttaa muotoaan vuodenaikojen ja luonnon kiertokulun mukaan. Keväällä pääosassa ovat mullasta ja katemateriaaleista muovaillut muodot. Niihin kylvetyt siemenet alkavat vähitellen itää muodostaen eläviä ja kasvavia kuvioita, jotka talven tullessa kokevat taas muodonmuutoksen. Teos toimii kaupunkilaisten ja museokävijöiden yhteisenä puutarhana, sitä saa hoitaa ja sen antimia saa hyödyntää vaikkapa eväsretkellä. Teos on toteutettu Veljekset Gröndahlin säätiön tuella.

Anni Rapinojan työskentelyssä näkyy hänen taustansa luonnontieteilijänä, erityisesti maantieteen ja kasvitieteen opinnot vaikuttavat lähestymistapaan ja aihevalintoihin. Keskeisimmät teemat hänen taiteessaan ovat ihmisen suhde luontoon sekä luonnossa tapahtuvat, vaivihkaiset muutokset. Taide on Rapinojalle myös ympäristöaktivismia, tapa muistuttaa tärkeistä asioista. ”Luonnosta vieraantuneina voimme huonosti ja paljolti sen seurauksena luonto voi huonosti. Haluan nostaa teoksillani esille ihmisen osana luontoa, luonnon monimuotoisuuden tärkeyden ja siinä hyvinkin pienet asiat. Työskentelytapani ihmisen ja luonnon puolesta on hiljainen vaikuttaminen positiivisin keinoin.”

Luonto työtoverina vaatii taiteilijalta hitaan ja pitkäjänteisen työskentelytavan. Luonto jatkaa usein teoksen muovaamista taiteilijan osuuden päätyttyä. ”Se on kulkemista, katselemista, tutkimista, kuuntelemista, keräämistä, kuvaamista, kuivattamista, prässäämistä, muodon etsimistä, löytämistä ja teoksen valmistamista. Teos voi olla prosessinomainen, vuosiakin kestävä, jatkuva ja muuttuva. Se on elämäntapa.”

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.