Nyt esillä olevat näyttelyt Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Nyt esillä
  • Teemu Mäki  - Kuka sinä olet? Vem är du? Who are you?
  • Teemu Mäki  - Kuka sinä olet? Vem är du? Who are you?
  • Teemu Mäki  - Kuka sinä olet? Vem är du? Who are you?
  • Teemu Mäki  - Kuka sinä olet? Vem är du? Who are you?
  • Teemu Mäki  - Kuka sinä olet? Vem är du? Who are you?

Esillä

14.2.2015–24.5.2015

 

Näyttelyn opastukset

Sunnuntaisin klo 13 suomeksi

15.2. / 22.2. / 1.3. / 8.3. / 15.3. / 22.3. / 29.3. / 5.4. / 12.4. / 19.4. / 26.4. / 3.5. / 10.5. / 17.5. / 24.5.

Sunnuntaisin klo 15 ruotsiksi

22.2. / 8.3. / 22.3. / 5.4. / 19.4. / 3.5. / 17.5.

Uudet lisäopastukset lauantaisin klo 13 ruotsiksi

21.2. / 7.3. / 21.3. / 4.4. / 18.4. / 2.5. / 16.5.


Näyttelyn taiteilijatapaamiset

Lauantaina 14.2.2015 klo 14,
Teemu Mäki

 

Ilmaispäivät

19.3. Minna Canthin / tasa-arvon päivä
18.5. Kansainvälinen museopäivä

 

Näyttelyn esite

PDF

 

Videot

Kuinka olla mies tai nainen? yleisesittely
Kuinka olla mies tai nainen? teosesittely
Ole vihollisesi yleisesittely
Ole vihollisesi teosesittely

 

TEEMU MÄKI (s. 1967 Lapualla) on taiteilija, ohjaaja, kirjailija ja tutkija, joka väitteli kuvataiteen tohtoriksi 2005. Vuodesta 1990 hän on työskennellyt vapaana taiteilijana, lukuun ottamatta vuosia 2008–2013, jolloin hän oli kuvataiteen professori Aalto-yliopistossa.

 

Teemu Mäki - Kuka sinä olet?


Kuntsin modernin taiteen museossa 14.2.2015 avautuva Teemu Mäen laaja yksityisnäyttely Kuka sinä olet? pureutuu seksuaali-identiteetteihin ja kulttuurisiin rooleihin. Näyttely koostuu mittavista valokuvasarjoista Miten olla mies tai nainen? ja Ole vihollisesi, täydennettynä videoteoksilla.

Miten olla mies tai nainen? tutkii yksilön kamppailua kulttuurin tuottamien sukupuoliroolien paineessa. Vallitseva kulttuuri kertoo aina kansalaisilleen miten pitäisi olla mies ja miten nainen. Joissain kulttuureissa tämä seksuaalisuutta ja elämänasennetta säätelevä ohje on kuoleman uhalla pakottava. Pohjoismaisessa kulttuurissa näin ei ole, kulttuurimme vain suosittelee tiettyjä miehenä ja naisena olemisen tapoja. Suositus on kuitenkin painokas ja mies- ja naisroolien merkitys minäkuvan muodostuksessa ratkaisevan tärkeä.

Sukupuolirooli voi olla pahimmillaan persoonallisuutta rajoittava vankila. Sieltä voi päästä karkuun kun ymmärtää, että roolit eivät ole biologian sanelemia, vaan kulttuurin tuottamia. Niitä voi vapaasti muokata, jos haluaa, osaa ja uskaltaa. Roolimallien paineessa turvaudumme erilaisiin selviytymisstrategioihin: osa meistä mukautuu annettuihin rooleihin, osa yrittää hieman säätää niitä ja jotkut nousevat avoimeen kapinaan niitä vastaan. Kuvasarjan toinen pääteema on kuolevaisuus, jonka eräs ulottuvuus sukupuolisuus on. Vain ne epäjatkuvat oliot, jotka eivät lisäänny jakautumalla vaan yhtymällä, tarvitsevat sukupuolia ja seksuaalisuuksia.

Mäki on tehnyt Miten olla mies tai nainen? sarjaa vuodesta 2003 lähtien ja muotokuvannut sitä varten tähän mennessä kuutisenkymmentä eri-ikäistä miestä, naista, vanhusta ja lasta. Sarjan teoksia on ollut esillä monissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mutta Kuntsilla esitettävä valikoima on laajin tähänastisista. Erittäin tarkat kuvat pääsevät kunnolla oikeuksiinsa suuressa koossa esitettyinä.

Ole vihollisesi -sarja alkoi Kiasman järjestämästä lasten ja nuorten valokuvatyöpajasta vuonna 2003. Lapset ja nuoret tekivät siinä kolmiosaisia omakuvia Mäen ja Arja Elovirran ohjauksessa. Kolmiosaisissa omakuvatriptyykeissä tekijän ihanneminä on aina vasemmalla, arkiminä keskellä ja painajaisminä (tai vihollinen tai inhokki) oikealla.

Ensimmäisen työpajan tuloksista innostuneena Mäki ja Elovirta järjestivät neljä työpajaa lisää vuosina 2003–2005 Suomessa ja Venäjällä. Työpajojen tuloksista koottu laaja näyttely on ollut esillä kahdeksassa taidemuseossa Venäjällä (Pietari, Moskova, Novosibirsk, Petroskoi, Arkangeli, Murmansk) ja Suomessa (Vantaa, Tampere). Kuntsin modernin taiteen museossa kuvat tulevat esille laajempana valikoimana kuin koskaan aiemmin.

Teoksissa näkyy miten erilaisia käsityksiä meillä on moraalista, politiikasta ja siitä, mitä on hyvä elämä. Roolileikin varjolla kuvien tekijät saivat mahdollisuuden olla tavallista rehellisempiä ja uskaliaampia ja kertoa avoimesti mistä unelmoivat ja mitä pelkäävät, keitä he unelmissaan ovat ja keitä painajaisissaan. Yleisöllä on sama mahdollisuus, sillä kun näkee muiden ihanne- ja inhokkiminäkuvia, innostuu ehkä pohtimaan myös omiaan.

Näyttelyn aikana Vaasassa järjestetään myös uusi Be Your Enemy -työpaja, jossa syntyvät teokset ovat esillä Vaasan Taidehallissa 21.3.-12.4.2015.
Teemu Mäki on kirjoittanut kaksi näyttelyn teoksia käsittelevää esseetä, jotka ovat luettavissa näyttelytiloissa: “Miten olla mies tai nainen ja kuolevainen?” ja “Yhteisötaide – tapausesimerkkinä Be Your Enemy”.

TEEMU MÄKI (s. 1967 Lapualla) on taiteilija, ohjaaja, kirjailija ja tutkija, joka väitteli kuvataiteen tohtoriksi 2005. Vuodesta 1990 hän on työskennellyt vapaana taiteilijana, lukuun ottamatta vuosia 2008–2013, jolloin hän oli kuvataiteen professori Aalto-yliopistossa.

”Työtäni on taiteen, politiikan ja filosofian parissa milloin milläkin välineellä toilailu. Puuhan tulokset ovat yleensä jonkin sortin kuvataidetta, teatteria, kirjallisuutta tai teoriaa. Taide on minulle filosofian laajin muoto – se on joustavinta, monipuolisinta ja kokonaisvaltaisinta filosofiaa ja politiikkaa.”

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.