Nyt esillä olevat näyttelyt Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Nyt esillä
  • 1
  • 2
  • 3
Laila Pullinen - Valon Kaari Ljusbåge 2014


Esillä

1.2. – 20.4.2014

 

Opastukset

Sunnuntaisin 2.2. lähtien klo 13 suomeksi ja joka toinen sunnuntai (9.2. / 23.2. / 9.3. / 23.3. / 6.4. / 20.4.) klo 15 ruotsiksi. Kokoonnumme museon aulaan ennen opastuksen alkua.

 

Taiteilijatapaamiset

Tapaa taiteilija Laila Pullinen naistenpäivänä 8.3. klo 13–14

Laila Pullinen – Valon kaari

Helmikuun alussa Kuntsin modernin taiteen museossa avautuu suomalaisen modernismin suuriin nimiin lukeutuvan kuvanveistäjä ja professori Laila Pullisen 80-vuotisjuhlanäyttely Valon kaari. Näyttelyssä nähdään Laila Pullisen teoksia eri vuosikymmeniltä. Fyysisten ja ilmaisullisten kivi- ja pronssiveistosten lisäksi esillä on myös suurikokoisia, kuvanveistäjän skaalan mukaisia piirustuksia sekä kuvasuurennoksia Pullisen kokonaistaideteoksesta, Nissbackan kartanon veistospuistosta Vantaalta.

Valikoima edustaa yksittäisten teosten kautta leikkausta Pullisen tärkeimmistä temaattisista kausista, ja Kuntsin modernin taiteen museon kauniit tilat ovat antaneet mahdollisuuden koostaa näistä kustakin omia kokonaisuuksiaan, kuten Isän maa; Italia; Mahdollistajat ja mesenaatit; Monumentaaliteokset; Nissbacka; Sakraaliteosten ekumeeninen "tšasouna"; Corpus & Anima: kivipronssiyhdistelmät, jotka yhdessä muodostavat elämänmittaisen kertomuksen suomalaisen naistaitelijan urasta. Esillä on myös uutta tuotantoa vuodelta 2013, mm. koreografi Pina Bauschin Orfeus ja Euridike -teoksen innoittamana syntynyt piirustussarja. Taiteilija on itse suunnitellut näyttelyn kokonaisarkkitehtuurin, painotuksen ja ripustuksen.

Luonnon omia muotoja hyödyntäen Laila Pullinen saa materiaalinsa kasvamaan poikkeuksellisen voimalliseen liikkeeseen. Kaarilla hän ilmaisee äärimmäistä voimaa ja energiaa. Teoksissaan taiteilija ohjaa taitavasti valon muotoilemaan kaaret ja houkuttelee materiaalin heijastamaan valoa luoden täydellisiä muotoja.

"Kaari syntyy materian ehdoilla, reaktiona materiaan, oli sitten kyseessä kipsi tai graniitti. Sama materiaalin ehdoilla työskentely koskee piirtämistäkin…. Kun sen [kaaren] piirtää oikein, niin kaikki se energia tallentuu siihen… Uskon [….], että se energia on siirrettävissä myös katsojaan, joka katsoo teosta. Tietenkin olettaen että se kaari on onnistunut. Sen muoto on minulle positiivinen, positiivinen voima ja energia. Positiivinen muoto on yhtä kuin positiivinen energia", kertoo Laila Pullinen Valon kaari -julkaisussa.

Laila Pullisen 80-vuotisnäyttelykiertueen on tuottanut Raumalla sijaitseva Lönnströmin taidemuseo, joka on julkaissut näyttelyn teemaan liittyvän kolmikielisen julkaisun Valon kaari. Julkaisussa on taidehistorioitsija, FT Juha-Heikki Tihisen essee Kaaria ja kaareumia, Laila Pullisen taiteen merkitsevästä muodosta. Pääosan kirjan valokuvista on kuvannut valokuvaaja Vesa Aaltonen taiteilijan kokonaistaideteoksessa, Nissbackan kartanon veistospuistossa Vantaalla viime kesänä. Julkaisun on taittanut Minna Luoma / Candy Graphics. Julkaisua ja näyttelyä on tukenut Turun Kirjekuoritehdas sekä FILI / Delegationen för den svenska litteraturens främjande.

Näyttelykiertue käynnistyi viime syksynä Lönnströmin taidemuseossa. Juhlanäyttely esitellään Vaasan jälkeen Kouvolan taidemuseo Poikilossa 8.5.–31.8.2014. Naistenpäivänä 8.3. Laila Pullinen saapuu Vaasaan yleisölle avoimeen taiteilijatapaamiseen klo 13–14.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Peace - Fred - Rauha


Esillä

1.2.–20.4.2014

 

Opastukset

Sunnuntaisin 2.2. lähtien klo 13 suomeksi ja joka toinen sunnuntai (9.2. / 23.2. / 9.3. / 23.3. / 6.4. / 20.4.) klo 15 ruotsiksi. Kokoonnumme museon aulaan ennen opastuksen alkua.

Taiteilijatapaamiset

Avajaisviikonlopun taiteilijatapaaminen sunnuntaina 2.2. klo 14–16

 

 

 

RAUHA – Näyttely sodan poistamisesta

Yhdysvalloissa jo usean vuosikymmenen ajan työskennelleet puolalaistaiteilijat Ewa Harabasz ja Krzysztof Wodiczko tuovat kevääksi Vaasaan rauha-aiheisen näyttelynsä. Näyttely RAUHA - Näyttely sodan poistamisesta Kuntsin modernin taiteen museossa kritisoi väkivaltakulttuuria. Taiteilijoiden mukaan nykyihminen voi vapautua sodan kulttuurista ja käsitteestä kokonaan. Näyttely esittelee puolalaistaiteilijoiden tuotantoa 1990-luvulta lähtien aina viime vuosien uusimpiin teoksiin.

Näyttely nähdään Suomessa ainoastaan Vaasassa ja se kokoaa taiteilijoiden teokset ensimmäistä kertaa yhteisnäyttelyyn. Näyttelyssä on mukana installaatioita, videoteoksia, käsitetaidetta ja bysanttilaisesta ikonimaalauksesta ammentavia suurikokoisia maalauksia nykymedian kuvastolla höystettynä.

Vuonna 1943 Varsovassa syntynyt Krzysztof Wodiczko tunnetaan maailmalla käsitteellisistä ja poliittisesti kantaaottavista teoksistaan, joissa hän tutkii väkivallan roolia yhteiskunnassamme ja asenteitamme sotaa kohtaan. 1980-luvulta alkaen hän on toteuttanut yli seitsemänkymmentä suurikokoista, julkisiin rakennuksiin ja monumentteihin heijastettua teosta. Teoksillaan Wodiczko toivoo katsojan havahtuvan kuinka julkinen ympäristömme kuvastaa yhteistä historiaamme, erityisesti traumaattista sotaisaa ja poliittista menneisyyttämme. Wodiczko toimii professorina Harvardin yliopiston taideteollisessa tutkijakoulussa, jossa hän johtaa Art, Design and Public Domain -ohjelmaa.

Ewa Harabasz luo valokuvaa ja maalausta yhdisteleviä suuria ja tunteikkaita ikonimaisia kollaaseja Caravaggion hengessä. Taiteilijana hän on kiinnostunut taiteen keinoista kuvata inhimillisiä reaktioita, käyttäytymistä, kehonkieltä ja eleitä traumaattisissa ja traagisissa tilanteissa sekä nykypäivän median esittämistapojen vertailusta perinteiseen maalaustaiteeseen. Hän uskoo nykypäivän mediakuvaston ammentavan voimansa pitkälti varhaisbarokin maalaustaiteen perinteestä. Harabasz on syntynyt vuonna 1957 Czestochowassa. Hänen taidettaan on esitelty laajasti ympäri maailmaa yksityis- ja ryhmänäyttelyinä Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Israelissa. Nykyään Harabasz opettaa Harvardin yliopiston taideteollisessa tutkijakoulussa Landscape Architecture -osastolla.

Teemallisesti näyttely liittyy rauhan ja toisaalta väkivallan ja katastrofien kuvaamiseen länsimaisessa kulttuurissa. Näyttely kritisoi väkivaltakulttuuria ja esimerkiksi populaarikulttuurin mukanaan tuomaa kevytmielistä sodan ihannointia. Taiteilijoiden näkemyksen mukaan käsitteellisten - sodan ja rauhan aiheita käsittelevien - taideteosten avulla nykyihminen voi vapautua sota- ja väkivaltakulttuurin vahvistamisen ja yläpitämisen perinteestä.

Kuntsin modernin taiteen museon tuottama näyttely on toteutettu yhdessä Åbo Akademin ja Tampereen yliopiston uuden rauhantutkimuksen maisteriohjelman kanssa. Yhteistyössä opinto-ohjelman kanssa näyttelyn yhteyteen tuotetaan lauantaina 1.2.2014 samoja aiheita käsittelevä yleisölle avoin ja ilmainen kansainvälinen seminaari Åbo Akademin tiloissa. Amerikkalainen dosentti Douglas P. Fry johtaa Peace, Mediation & Conflict Research (PEACE) opinto-ohjelmaa Vaasassa. Näyttelyn avajaisviikonloppuna järjestetään taiteilijatapaaminen sunnuntaina 2.2.2014 klo 14–16.


Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.