Nyt esillä olevat näyttelyt Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Nyt esillä

Avoimet avajaiset 22.9.

Avoimet avajaiset yleisölle lauantaina 22.9 klo. 11-17! Ilmainen sisäänpääsy. Ohjelmassa mm. retropelien kokeilemista, Tee oma glitch -piste ja musiikkia.

Glitch Art

22.9.2018-13.1.2019

Glitch Art on teknologiassa, tietojärjestelmissä ja käyttöliittymissä ilmeneviin virheisiin eli ”glitcheihin” keskittyvä taidenäyttely. Pohjoismaisellakin tasolla uraauurtava näyttelykokemus yhdistää taidetta ja tiedettä eri näkökulmista, kokijaa haastaen.

Näyttelyn ovat yhteistyössä toteuttaneet Kuntsin modernin taiteen museo ja Vaasan yliopisto. Sen kuraattorina toimii Tanja Sihvonen, joka on pelitutkija, digitaalisen median asiantuntija ja viestintätieteiden professori Vaasan yliopistossa.

Uusia näkökulmia teknologiaan ja todellisuuteen

Glitch Art -näyttelyssä virheitä, niiden syntyä ja seurauksia tutkitaan niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Glitchien avulla nostetaan esiin myös isoja poliittisia kysymyksiä, joita tarkastellaan sekä yksittäisten teosten kautta että teosten välisessä vuoropuhelussa. Näyttely liittyy ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin kuten tietoturvaan, tilastoaineistojen käyttöön ja tulkintaan, kyberuhkiin ja informaatiovaikuttamiseen.

Näyttelyssä on mukana glitchin ideaa oivaltavasti ilmentäviä installaatioita, videoteoksia, veistoksia, valokuvia, tekstiiliteoksia ja maalauksia. Ilmiötä havainnollistetaan myös vanhojen laitteiden, tietokoneohjelmien sekä näyttelyssä pelattavien pelien avulla. Niiden joukossa on muun muassa maailman huonoimpana pelinä pidetty ja hupaisista bugeistaan tunnettu E.T. the Extra-Terrestrial (Atari, 1982).

Virheitä ja rikkinäisyyttä eri tavoin pohtivat teokset johdattavat näyttelyvieraan retrofuturistiseen tilaan, jossa koettua todellisuutta horjutetaan eri tavoin. Dystooppiset tulevaisuudenkuvat huipentuvat IC-98:n videoinstallaatioon Abendland (II The Place that Was Promised, III The Edge That Was Set) (2013), joka kuvaa ihmisen jälkeistä aikaa myyttisessä ulottuvuudessa. Näyttely päättyy kuitenkin lohdun sanomaan: rikkinäisyyden hyväksyminen ja säröjen paikkaus saavat kintsugi-tekniikan avulla palaset loksahtamaan uudestaan paikoilleen.

Pikseliveistoksia ja pelattavia pelejä

Glitch Art -näyttelyssä on teoksia suomalaisilta ja ulkomaisilta taiteilijoilta sekä Vaasan kaupungin museoiden omista kokoelmista. Osa teoksista nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa, kuten hollantilaisen glitchtaiteen pioneerin Rosa Menkmanin installaatio ja Beirutista Pariisin kautta näyttelyyn tulevat taiteilija Shawn Smithin pikseliveistokset.

Seuraavien taiteilijoiden teoksia on mukana näyttelyssä: Tomi Dufva (FI), Miklos Gaál (FI), Antonio Roberts (UK), IC-98 (FI), JODI (NL/BE), Nandita Kumar (IN), Jani Leinonen (FI), Sami Lukkarinen (FI), Rosa Menkman (NL), Peder Norrby (SE), Maija Närhinen (FI), Riiko Sakkinen (FI), Shawn Smith (USA), Anu Tuominen (FI), Bouke de Vries (NL).

Taideteosten lisäksi näyttelyssä nähdään myös 1980-90-lukujen kiinnostavimpia epäonnistuneita pelejä, tietokoneviruksia Mikko Hyppösen 1990-luvun kokoelmasta sekä erilaisia robotteja, jotka eivät enää tai vielä toimi aivan suunnitellusti.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään koululais- ja opiskelijaryhmille työpajoja, joissa kävijät pääsevät kokeilemaan omien glitchien tekemistä asiantuntijoiden opastuksella. Kansallisen epäonnistumisen päivänä 13.10. museolla järjestetään opaskierroksia ja virheitä juhlistavaa erityisohjelmaa. Marraskuussa näyttelyn yhteydessä pidetään yleisölle avoin seminaari, jossa tutkijat ja asiantuntijat käsittelevät aihepiiriä eri näkökulmista.

Digitaalisen maailman toimintaperiatteiden ymmärtämisen lisäksi tavoite on myös valaista yleisölle tätä uutta taidemuotoa, joka ei ole esitelty Pohjoismaissa laajasti aikaisemmin.

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.