Nyt esillä olevat näyttelyt Kuntsilla

Kuntsi > Näyttelyt > Nyt esillä
  • 1

Esillä

17.10.2014–25.1.2015

 

Näyttelyn opastukset

Sunnuntaisin klo 13 suomeksi

(19.10. / 26.10. / 2.11. / 9.11. / 16.11. / 23.11. / 30.11. / 7.12. / 14.12. / 28.12. / 4.1. / 11.1. / 18.1. / 25.1.)

Sunnuntaisin klo 15 ruotsiksi

(19.10. / 2.11. / 16.11. / 30.11. / 14.12. / 28.12. / 11.1. / 25.1.)

Näyttelyn taiteilijatapaamiset

Lauantaina 15.11.2014 klo 14,
Jukka Rajala-Granstubb

 

Kotimaa, hemland, homeland.
Mitä merkitsee koti?
Onko se synnyinpaikka vai paikka, jossa olemme kasvaneet? Vai onko se paikka, jossa olemme nyt? Millaisia muistoja meillä on siitä, kuinka se on muovannut meitä ja kuinka opastanut meitä suureen maailmaan? Missä määrin kotimaan käsitteellä on nykypäivänä merkitystä?

 

Yhteistyössä:

 

Homeland

Kansainvälinen ryhmänäyttely kotimaan merkityksestä


Kotimaan merkitystä pohtiva nykytaiteen ryhmänäyttely Homeland päättää Kuntsin modernin taiteen museon vuoden. Näyttely esittelee uusia teoksia Merenkurkun molemmin puolin ja se nähdään ensin Vaasassa ja sen jälkeen Uumajassa. Kokonaisuus on syntynyt laajan alueellisen yhteistyön tuloksena Pohjanmaalla ja Västerbottenissa ja sen tavoitteena on edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta suomalaisten ja ruotsalaisten taiteilijoiden välillä. Näyttely on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa 17.10.2014–25.1.2015 ja Västerbottenin museossa 1.3.–17.5.2015.

Näyttelyn lähtökohtana on ajatus kotimaasta. Homeland kokoaa yhteen sellaisia nykytaiteen parissa työskenteleviä taiteilijoita, joilla on jokin yhteys joko Pohjanmaalle Suomen puolella tai Västerbotteniin Ruotsissa. Merenkurkun seudulta kotoisin olevan taustaa, kuten syntyperää yleensäkään, ei määritä pelkkä kieli. Vahvat kulttuurilliset siteet maantieteelliseen alueeseen ja sen luontoon, historiaan ja ilmastoon ovat myös olennaisia osatekijöitä. Silti se on jotain muutakin, kuten syvästi koettu ja omaksi otettu asenne, mielentila tai tunne. Näyttelyyn osallistuvat 12 suomalaista ja ruotsalaista taiteilijaa käsittelevät teoksissaan kotimaahan ja paikkaan kuulumiseen liittyviä perinteisiä tulkintoja ja haastavat niihin liittyviä mielikuvia ja mielleyhtymiä. Näyttelyssä punnitaan myös tarvetta säilyttää ja ylläpitää kulttuuriperintöämme ja siihen kuuluvia arvoja.

Taiteen edistämiskeskuksen ja Kuntsin modernin taiteen museon yhdessä tuottama näyttely on Uumajassa toimivan Västerbottenin museon ja alueellisen Region Västerbottenin kanssa toteutettava yhteistyöhanke. Homeland -projektin keskeisenä toiminta-ajatuksena on dialogin ja vuorovaikutuksen edistäminen näyttelyn taiteilijoiden välillä. Kahdenvälisen osuuden, suomalais-ruotsalaisen näyttelyvaihdon, tavoitteena on kahden kulttuurin välisen keskustelun, tuntemuksen ja ymmärryksen vahvistaminen Merenkurkun molemmin puolin. Kuraattoreina ovat toimineet australialaissyntyinen taiteilija Catherine Bourne ja kansainvälisen yhteistyön läänintaiteilija Norah Nelson Taiteenedistämiskeskuksen Pohjanmaan aluetoimipisteestä.

Pääosin videotaiteen ja installaation keinoin toteutetut teokset ovat valmistuneet Homeland- näyttelyprojektin puitteissa. Projekti käynnistyi elokuussa 2013 Maalahdessa, Taidepaja Malaktassa järjestetyssä Art Camp -työpajassa, jossa taiteilijat asuivat ja työskentelivät rinnakkain viikon ajan. Siellä he aloittivat näyttelyihin tulevien teostensa ideoinnin, johon kuuluivat myös kuraattorin ohjaamat päivittäiset keskustelut. Dialogin tarkoituksena oli kehittää kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä ja kriittisempää lähestymistä omaa taiteellista työskentelyä kohtaan. Toinen työpaja, Art Camp Gammlia, järjestettiin Uumajassa osana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2014 ohjelmaa.

Näyttelyyn avoimella haulla valitut taiteilijat ovat: Sylvia Javén (FI), Nina Lassila (FI), Juha Mäki-Jussila (FI), Sebastian Mügge (SE), Maria Nordbäck (FI), Mattias Olofsson (SE), Jukka Rajala-Granstubb (FI), Gunilla Samberg (SE), Lisa W Carlson & Janne Björkman / Thinktank Imbalance (SE), Ulla Thøgersen (SE) ja Anna-Mari Vierikko (FI).

Hanketta varten koottuun työryhmään ovat kuraattoreiden lisäksi kuuluneet kuvataiteilijat Robert Back, Mia Damberg ja Tiina Laasonen sekä Kuntsin modernin taiteen museon amanuenssit Julia Svarvar ja Pamela Andersson. Uumajasta työryhmään osallistuivat Region Västerbottenin alueellisen kulttuuritoiminnan taideasioista vastaava Marielle Nylander sekä Västerbottenin museon taide- ja näyttelyvastaava Suzanne Steneberg.

Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, FRAME, Kulturkontakt Nord, Pohjanmaan liitto, Vaasan kaupunki ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.


Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.