Kuntsin modernin taiteen museon kokoelmat

Kuntsi > Kokoelma
Joan Miró - Nainen / Kvinna / Woman (1974)

Kuntsin säätiön taidekokoelmassa on yli 900 suomalaista ja ulkomaista teosta. Ennen kaikkea se on merkittävä suomalaisen modernismin klassikkokokoelma, joka tarjoaa keskeisen näkökulman 1950-luvun jälkeiseen suomalaiseen kuvataiteeseen. Säätiön kokoelma kuuluu myös merkittäviin taidekokoelmiin, jotka keskittyvät suomalaiseen nykytaiteeseen 1960-70-luvuilta lähtien.

Pop-, kineettinen ja yhteisötaide, informalismi, surrealismi, uusekspressionismi, postmodernismi… Kuntsin säätiön taidekokoelma on läpileikkaus uudemman taiteen historiaan, kansainvälisistä modernisteista suomalaisiin nykytaiteilijoihin. Koska perustajan, Simo Kuntsin keräilyinnostus lähti perinteisestä taiteesta, on kokoelmassa myös pieni kokonaisuus vanhempaa suomalaista taidetta. Taidekokoelman kansainvälistä taidetta esittelevä ulkomaisen taiteen kokoelma edustaa etenkin 1950-luvun jälkeistä taidetta.

Eri kokoelmien lahjoitukset ja talletukset vahvistavat Kuntsin aloittamaa ajankohtaisen taiteen tallentamista ja luovat samalla Vaasalle vahvan merkityksen myös nykytaiteen keskuksena. Kuntsin kokoelmien yhteyteen talletettiin mm. taiteilija Carl Warghin teoskokonaisuus vuonna 2003. Museon avauduttua helmikuussa 2007 Vaasaan talletettiin nykyhetken merkittävimpiin nykytaiteen kokoelmiin kuuluva hammaslääkäri Lars Swanljungin kokoelma.

Simo & Kaisa Kuntsi

Taidekokoelman historia

Simo Kuntsi aloitti taiteen keräilyn 1950-luvulla. Kiinnostuksensa taiteeseen Simo Kuntsi oli omaksunut jo vaasalaisessa lapsuudenkodissaan. Kuntsi keräsi aluksi vanhaa suomalaista taidetta ja kiinnostui suomalaisesta nykytaiteesta 1960-luvun alussa, kotimaisen taide-elämän vapautumisen ja suuria muutoksia aiheuttaneen taiteen uudistumisprosessin alettua.

Ulkomaiseen nykytaiteeseen Kuntsi oli tutustunut jo 1950-luvulla ulkomailla matkusteltuaan. Kansainvälistä taidetta, maalauksia ja grafiikkaa, Simo Kuntsi keräsi vaimonsa Kaisa Kuntsin kanssa aina 1950-luvulta 1980-luvulle saakka.

Kuntsin säätiön taidekokoelma oli 1970-luvun alkuun mennessä kasvanut niin laajaksi, että heidän kotinsa seinille mahtui vain pieni osa töistä. Idea töiden esille saattamisesta tuli Kuntsien ystävältä Martti Ulkuniemeltä, rakenteilla olevan Vaasan kauppaoppilaitoksen rehtorilta. Kuntsi alkoi kypsytellä ideaa, ja käydessään katsomassa valmistumassa olevaa rakennusta sen avarat tilat ja valkoiset seinät tuntuivat sopivilta nykytaiteen ripustamiselle. Vuosina 1970-1997 osa suomalaisen taiteen kokoelmasta oli yleisön nähtävänä Vaasan kauppaoppilaitoksessa.

 

Säätiön perustamisen (vuonna 1970) jälkeen Simo Kuntsi keskittyi lahjoittamansa suomalaisen modernin- ja nykytaiteen kokoelman täydentämiseen. Kokoelman muuttuminen julkiseksi antoi uutta motivaatiota keräilylle: teoshankintoihin oli kiinnitettävä eri tavalla huomiota kuin kodin seinille töitä hankkiessa. Kuntsin kokoelma heijasti hänen henkilökohtaista taidemakuaan, ja kokoelma myös haluttiin säilyttää Simo Kuntsin näköisenä.

David Hockney - Gregor uima-altaassa /  Gregor i simbassängen / Gregor in the pool (1978)

Ulkomainen taide

Kuntsin säätiön taidekokoelman ulkomainen taide jaetaan ulkomaiseen maalaustaiteeseen ja grafiikkaan.

Ulkomainen maalaustaide keskittyy sisällöltään yleiseurooppalaiseen jälki-impressionismiin ja nk. salonki- realismiin. 1950-70 -lukujen aikana kerätyssä kokoelmassa on erityisesti ranskalaistaiteilijoiden teoksia, mutta myös saksalaisia, brittiläisiä, tsekkiläisiä, espanjalaisia ja eteläamerikkalaisia taiteilijoita mm. André Brasilier, Roger de Coninck, Christo, Jiri Kólar, Peter Klasen ja David Hockney. Nimekkäimpiä ulkomaisia taiteilijoita Kuntsin säätiön taidekokoelmassa ovat Henri Matisse, Joan Miró, Antonio Tápies ja Fernando Botero.

Kaikkiaan tähän kokoelmaan kuuluu 79 teosta: maalausta, veistosta ja piirustusta. Kuntsin säätiön taidekokoelman ulkomaisen grafiikan kokoelmaan kuuluu perinteisten etsausten, akvatintojen ja puupiirrosten lisäksi myös serigrafiat ja litografiat. Kokoelmaan kuuluvia taiteilijoita ovat mm. Georges Braque, Salvador Dali, Gino Severini ja Max Ernst sekä Jim Dine, Antonio Saura ja Jean Tinguely. Ulkomaisen grafiikan kokoelmaan kuuluu kaikkiaan 152 teosta.

Leena Luostarinen - Yöleopardi / Nattleopard / A Night Leopard (1981)

Suomalainen taide

Kuntsin säätiön taidekokoelman suomalaista taidetta edustavat suomalaisen nykytaiteen kokoelma ja vanhemman suomalaisen taiteen kokoelma.

Suomalaisen nykytaiteen kokoelma (1960-1990) muodostaa suurimman ja merkittävimmän osuuden kaikista Kuntsin keräämistä kokoelmista. Kokoelma antaa kattavan ja korkeatasoisen katsauksen suomalaisen taiteen kehitykseen ja esittelee yli 320 teoksen kokonaisuuden. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. Kauko Lehtinen, Kimmo Kaivanto, Göran Augustson, Ernst Mether-Borgström, Kain Tapper, Aarno Salosmaa, Alpo Jaakola, Juhani Harri, Ahti Lavonen ja Reino Hietanen. Uudempaa, 1980- ja 1990 -lukujen maalaustaidetta edustavat teoksillaan mm. Leena Luostarinen, Jan Kenneth Weckman, Marjatta Tapiola, Marika Mäkelä, Tero Laaksonen, Kuutti Lavonen, Johanna Koistinen ja Pauno Pohjolainen. Grafiikkaa edustavat mm. Pentti Kaskipuro, Pentti Lumikangas, Tuulikki Pietilä, Esa Riippa ja Juha Tammenpää.

Kuntsin säätiön taidekokoelmassa on myös vanhemman suomalaisen taiteen kokoelma (1900-1960), joka muodostaa kokoelman perustan. Kokoelma sisältää yhteensä 69 teosta, jotka ovat pääosin maalauksia, mutta mukana on myös piirustuksia ja veistoksia. Kokoelman taiteilijoihin kuuluvat mm. Tuomas von Boehm, Ina Colliander, Ragnar Ekelund, Pekka Halonen, Mikko Hovi sekä pohjalaistaiteilijat Nandor Mikola, Eero Nelimarkka, Eemu Myntti ja Einari Uusikylä.

Andy Warhol - Mao (1972)

Swanljungin kokoelma

Lahjoitukset ja talletukset vahvistavat entisestään Simo Kuntsin luomaa kokoelmaa, minkä johdosta museossa tarjoutuu hieno mahdollisuus esitellä myös ajankohtaista nykytaidetta. Kuntsin modernin taiteen museon avaamisen yhteydessä vuonna 2007 Vaasaan talletettiin nykyhetken menestyneimpiin suomalaisiin taiteenkeräilijöihin lukeutuvan hammaslääkäri Lars Swanljungin (s. 1944) taidekokoelma. Kokoelman painopisteenä on suomalaisen nykytaiteen lisäksi pohjoismaiden ja Baltian nykytaide. Kokoelma sisältää maalausten, piirustusten ja veistosten lisäksi valokuvaa, installaatioita sekä video- ja mediataidetta. Swanljung aloitti taiteen keräilyn 1980-luvulla ja on tähän mennessä koonnut lähes 800 teosta käsittävän kokonaisuuden.

Kokoelma on johdonmukainen jatke Simo Kuntsin keräämälle taidekokoelmalle. Molempia keräilijöitä, Simo Kuntsia ja Lars Swanljungia yhdistää kiinnostus taiteeseen, kyky hahmottaa taidekenttää ja sen uusia virtauksia sekä luontainen tapa huomioida aikansa kyvykkäät tekijät.

Kokoelmaan kuuluvia taiteilijoita ovat mm. Pasi Karjula, Marianna Uutinen, Silja Rantanen, Jukka Korkeila, Anna Retulainen, Elina Brotherus, Martti Aiha, Hannu Väisänen, Heli Hiltunen, Marko Vuokola, Miklos Gaál, Anne Katrine Dolven, Ernst Billgren, Olav Christopher Jensen, Kristján ja Sigurdur Gudmunsson.

Julkaisu: Keräilijä ja hänen kokoelmansa

"Taiteenkeräilijä Lars Swanljungin kokoelma on järjestyksen ja hulluttelun cocktail", kuten taidehistorioitsija Maaria Niemi luonnehtii sitä. Mittava nykytaiteen kokoelma on talletettu Kuntsin modernin taiteen museoon, ja siitä on nyt ilmestynyt neljän taidehistorioitsijan laatima esittely.

Teoskuva: Jukka Korkeila: Miracle of LevitationKokoelmasta kootut näyttelyt

Vuonna 1999 yleisö Vaasassa ja Espoossa sai ensimmäisen kerran nähdä Lars Swanljungin nykytaiteen kokoelmasta kootun näyttelyn Uni, jossa osaan lentää. Vuosien aikana kokoelman teoksia on nähty kotimaisissa ja ulkomaisissa näyttelyissä sekä pienempinä teosryhminä ja yksittäisten teosten esittelyinä. Vuonna 2008 Kuntsin modernin taiteen museossa esiteltiin näyttely Tuhlaajapojan paluu, joka esitteli suomalaista ja pohjoismaista taidetta Swanljungin kokoelmasta. Vuonna 2009 kokoelman teoksista koottu näyttelykiertue esiteltiin Hämeenlinnassa, Joensuussa ja Malmössä.

Uni, jossa osaan lentää, Tikanojan taidekoti, 23.1.-5.3.2000, Galleria Otso, Espoo, 2000
Tuhlaajapojan paluu, Kuntsin modernin taiteen museo, 15.3. -1.6.2008
Swanljung vierailulla Hämeenlinnassa, Hämeenlinnan taidemuseo, 11.2.-19.4.2009
Särkynyt sydän, Joensuun taidemuseo, 27.5.–16.8.2009
Swanljung möter Malmö konstmuseum, Malmö Konstmuseum, 30.8.–8.11.2009
Kasvokkain – Teoksia Kuntsin säätiön ja Swanljungin kokoelmista, 12.5.2012-27.1.2013

Näyttelyt Kuntsin ikonit 1 & 2, Kesäpöytä ja Onko taide kuva maailmasta? ovat esitelleet teoksia Swanljungin kokoelmasta vuosina 2007–2009 Kuntsin modernin taiteen museossa.

 

Vuoden Nykytaiteen ystävä 2014

Taiteenkeräilijä Lars Swanljung on valittu Vuoden nykytaiteen ystäväksi vuonna 2014. Tunnustuksen jakaa Kiasman ystävät ry, joka valitsee vuosittain Vuoden nykytaiteen ystävän; henkilön tai tahon, joka on merkittävällä tavalla toiminut nykytaiteen hyväksi. Vuoden nykytaiteen ystävä nimetään nyt jo yhdeksännentoista kerran.

Hammaslääkäri Lars Swanljung (s. 1944) tunnetaan suomalaisen nykytaiteen piirissä ennakkoluulottomana ja intohimoisena taiteen keräilijänä. Neljännesvuosisadan jatkuneen toiminnan tuloksena on nyt yksi Suomen suurimmista yksityisistä kokoelmista, johon kuuluu lähes 800 teosta. Kokoelma on ollut talletettuna vuodesta 2007 lähtien Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa, joka on helsinkiläisen synnyinkaupunki.

Nykytaiteen museo Kiasman tukiyhdistyksenä toimiva Kiasman Ystävät ry perustettiin vuonna 1991 kolmea tarkoitusta varten: tukemaan Kiasmaa, lisäämään nykytaiteen tunnettuutta sekä tarjoamaan jäsenistölleen elämyksiä ja tietoa nykytaiteesta.

Tunnustuspalkinto jaettiin Kiasmassa järjestetyssä tilaisuudessa Helsingissä perjantaina 7.2.2014.

Lisätietoja: Sihteeri Lena Teromaa, Kiasman ystävät ry. puh. 0294 500 595, ystavat@kiasma.fi

Takaisin sivun alkuun
Tämä sivusto edellyttää javascript-tukea. Ole hyvä ja aktivoi tuki selaimessasi.